جوانان و مد گرایی
مُد و مُدگرايى پديدهاى است كه كمابيش در ميان همه اقشار جامعه وجود دارد ؛ اما در اين ميان، جوانان و نوجوانان بيش از ديگران به «مُد» اهميت مىدهند و «مُدگرا» هستند. امروزه جوانان با گسترش وسايل ارتباط جمعى و فناورىهاى جديد رايانهاى، ارتباطات گستردهاى با جوامع و فرهنگهاى گوناگون يافتهاند و موقعيت آنها در شناخت و فهم ارزشها، باورها و انتخاب هنجارهاى مطلوب، پيچيدهتر و مشكلتر شده است و چه بسا زمينههاى موجود، باعث شده تا جوانان و نوجوانان به رفتارها و هنجارهاى متضاد با ارزشهاى جامعه خويش روآورند.
با وجود آنكه مُد و مُدگرايى كُل گستره زندگى اجتماعى را دربر مىگيرد، پوشاك و سبك و شيوه آرايش، شاخصترين كالاى مُد شونده محسوب مىشود
آسيبشناسى مدگرايى جوانان
مدگرايى، گرچه ريشه در نيازهاى طبيعى جوانان دارد و برخاسته از روحيه نوگرايى جوانان است، اما به لحاظ آنكه مُدها و مُدِلها نمايانگر علايق و ارزشهاى مسلّط يك زمان و يك قشر خاصاند و افزون بر آن، مىبينيم كه امروزه جوانان ما از مدهايى (چون: رَپ، هِوى متال، و…) پيروى مىكنند و ناخواسته به رهنجارهايى رومىآورند كه چه بسا با فرهنگ و ارزشهاى اجتماعى ما در تضاد است، پس مىتوان گفت كه مدگرايى در جامعه ما تا حدود زيادى كاركرد منفى به خود گرفته است و پيامدهاى آن، به شدّت، جوانان ما را تهديد مىكند. لذا بحث از آسيبشناسى مدگرايى ضرورت مىيابد.
نكته ای دیگر همه ما به خوبى مىدانيم كه پيروى از الگوها و مدهاى غربى و پوشيدن لباسهاى با آرم خارجى يا تقليد از مدل موى سر فلان فوتباليست، نمىتواند به ما شخصيت اعطا كند و موجب پيشرفت و ترقّى ما گردد. عوامل اصلى موفقيت در تمامى زمينهها، خودباورى (اعتماد به نفس) و پايبندى به اصول اعتقادى و ارزشهاى اخلاقى است. تا زمانى كه علم و دانش در وجود ما شكوفا نگردد و زيرساختهاى شخصيت ما مبتنى بر الگوهاى فرهنگ اصيل اين مرز و بوم، شكل نگيرد، آرايش ظاهر و تقليد از مدها و الگوهاى ديگران، جز بحران هويت و دور شدن از اصالت فرهنگى خويشتن، نتيجهاى در پى نخواهد داشت.
منبع: دو ماهنامه حديث زندگى، سال سوم - شماره چهار- مهر و آبان 1382 - ويژه بهداشت روان