نگاهى بر تربيت جنسى فرزندان
افسربخشى - مدرس
كودكان امروز سازندگان فرداىجامعهاند. سعادت و بقاى هر جامعهبستگى به تربيت صحيح آينده سازانآن دارد. يكى از ابزار مهم تربيت،شناخت مربى، استعدادها، محيط ومساعد نمودن محيط با توجه به تواناو و نيازهاى اوليه است كه نتيجه آنبرآورده شدن نيازهاى والاى فرداست.
كهلبرگ معتقد است: «دختر و پسربر اساس تفاوتهاى بيولوژيكى و طبيعىكه دارند، رفتارهاى متفاوتى را از خودظاهر مىسازند مانند تفاوتهاى موجود درلباس پوشيدن و آرايش مو و… اين رفتارتوسط محيط، تقويتيا تضعيفمىگردد» به عقيده وى كودكان از لحاظرشد جنسى سه مرحله را مىپيمايند:
1- از سه سالگى كودك بطور اساسىتفاوت جنسى بين دختر و پسر رامىشناسد. 2- از 5 سالگى و اوج آن در 7سالگى كودك متوجه مىشود كه دخترانبعنوان دختر و پسران بعنوان پسر باقىمىمانند 3- از 7 الى 11 سالگى سنينثبات جنسى است و هر يك از پسران ودختران به تثبيت جنسى خود مىپردازندو مىبايست در اين سن نقش جنسىمناسب به دختران و پسران آموخته شود.
مطالعات نشان دادهاند كه پدران بيشاز مادران در يادگيرى نقش جنسى كودكانموثرند زيرا پدران در مقايسه با مادرانحتى از سنين 2 و 3 سالگى نقشهاىجنسى متفاوتى را در نظر مىگيرند.پسرانى كه روحيهاى مردانه و قوى دارندبيشتر داراى پدرانى هستند كه درتصميمگيريهاى خانوادگى و در تنظيمانضباطهاى خانوادگى شخصيت غالب ومسلطى را در محيط خانواده دارند.بالعكس هنگامى كه پدر نقش منفعلى درخانواده دارد در همانند سازى پسران بهلحاظ نقش جنسى اثرات سويىمىگذارد. البته بايد متذكر شد منظور ازنقش جنسى، وظايف و تكاليفى هستندكه طبيعتبيولوژيكى، فرهنگ، جامعه وبزرگسالان از هر يك از دو جنس مرد و زنانتظار دارند و رويهمرفته بايد گفت از سنسه سالگى است كه دختر و پسر خود راباز مىشناسند و تلاش مىكنند تا نقشخويش را بعنوان دختر يا پسر بشناسند.آنچه بايد به كودكان آموخت اين استيادگيرند چگونه جنس مخالف خود نباشند.خوشبختانه در مورد دختران اغلبمشكلات كمتر است زيرا همواره در كنارمادر هستند و براى الگوپذيرى مادر را درپيش رو دارند ولى متاسفانه پسران اغلببا نبود پدر در خانه مواجه مىشوند وبراى آموزش نقش جنسى صحيح،محبورند تغيير الگو دهند و لازم است درهمه ادوار رشد كودك، پدر در خانوادهحضور داشته باشد و نقش فعال و صحيحخويش را عهدهدار گردد. خوشبختانه دراسلام سفارشات زيادى براى جداسازىدختر از پسر از 6 سالگى شده است و تاسن تميز مجاز مىداند كه دختران باپسران به بازى بپردازند.
چنانچه در قرآنمىفرمايد:
«اوالطفل الذين لم يظهروا علىعورات …» سوره نور ، آیه 31
منابع:
1- حق جو، محمد حسين، نيازمنديهاى نسل جوان
2- همتى، علىاصغر، تحليلى بر روابط دختر و پسر در ايران، انتشارات انجمن اولياء و مربيان
3- قائمى، على، سازندگى و تربيت دختران